BJÖRN VAN DER DOELEN EN DE HUURSOLDATEN – NA ONS DE ZONDVLOED

Artiest info
Website
facebook
Label: Val Allemaal Maar Kapot, Ik Doe Het Zelf Wel-Records / Coast to Coast

In België kennen we de naam van Björn van der Doelen voornamelijk van zijn tijd als speler bij de Belgische voetbalclub Standard Luik en de Nederlandse clubs NEC Nijmegen, FC Twente en PSV Eindhoven. Dat was in de jaren 1994 tot 2006 toen hij met wisselend succes als profvoetballer bij die clubs terechtkwam. Van zijn daaropvolgende carrière als muzikant is hier veel minder of bijna niets geweten. Deze nu 45-jarige artiest begon sinds zijn 30e jaar op te treden, eerst als frontman van de formatie ‘Allez Soldaat’ en daarna solo als singer-songwriter van Nederlandstalige liedjes die hij zelf componeerde en ook opnam op plaat.

We hebben hier met “Na Ons De Zondvloed” zijn zesde plaat in vijf jaar tijd toegestuurd gekregen. Het is een vijftien tracks tellend album met folksongs die deels in het Brabantse dialect worden gezongen door ‘Björn van der Doelen en De Huursoldaten’ zoals zijn begeleidingsband wordt genoemd. Die gehuurde rekruten zijn Björns’ vrouw Ellen Jeurissen als zangeres, gitarist Ruud van den Bogaard, violist Alex Akela, cellospeelster Mirthe de Jonge, bassist Harmen de Bresser en drummer Mischa Porte.

In die liedjes vertelt hij op geheel eigen wijze verhalen over zijn dagdagelijkse leven zoals in “Gezellig Op Vakantie” (vroeger met de ouders) of over de kinderen in “Dan Is Het Stil In Huis”, “Te Laat Veur Gin Kiendjes” en de aan zijn eigen zoontjes opgedragen liedjes “Kootje” en het samen met vrouwtje Ellen gezongen duet “Jantje Huilt, Jantje Lacht”. Maar ook de liefde voor zijn vrouw en hun drie zonen wordt bezongen in het oprecht eerlijke “Echte Liefde Overwint Alles”.

Op het vlak van instrumentatie bij deze op Americana-muziek geënte liedjes werd er naast de gebruikelijke gitaren geopteerd voor pedal steel, mandoline en violen. De band biedt een ruim afwisselend assortiment aan liedjes die elementen van country-, blues- en spaghettiwesternmuziek bevatten. Het op de video te beluisteren liedje “Vrouwen Uit Brabant” is bij live-optredens van ‘Björn van der Doelen en de Huursoldaten’ een absolute favoriete song van het aanwezige publiek. Omdat het nummer nog nooit op een plaat van de band is verschenen werd het hier op “Na Ons De Zondvloed” als vijftiende nummer en bonustrack toegevoegd. De ook in België en Nederland populaire zanger Stef Bos levert eveneens een bijdrage door mee te zingen en op piano te spelen bij de song “Halverwege”.

“Na Ons De Zondvloed” is de opvolger van het eind 2018 uitgebrachte album “Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd”. Die plaat kwam net als dit nieuwe album uit op zijn eigen label “Val Allemaal Maar Kapot, Ik Doe Het Zelf Wel-Records’. Het blijft voor niet-Brabanders wellicht af en toe moeilijk om de dialectische songteksten volledig te begrijpen, maar misschien is er toch wel een leuke toekomst weggelegd voor ‘Björn van der Doelen en de Huursoldaten’ in de rest van de Benelux want muzikaal leveren hij en zijn band hier toch een erg mooie plaat af.

(valsam)


14 oktober 2021: Walhalla, Rotterdam, NL
23 oktober 2021: Muziekcafé, Helmond, NL
29 oktober 2021: De Ruchte, Someren, NL
3 december 2021: Perron 15, Aarle Rixtel, NL
10 december 2021: De Hofnar, Valkenswaard, NL
11 december 2021: Huiskamerconcert, Veldhoven, NL